[...] pij Nie chodzi jednak tylko o laktozę. W 2001 roku nowozelandzki badacz doktor Corrie McLachlan ogłosił wyniki badań, z których wynikało, że mleko, a właściwie zawarta w nim kazeina (rodzaj białka), jest przyczyną chorób serca. Wnioski naukowca umieszczono w międzynarodowym internetowym serwisie o wymownej nazwie "No milk page" (strona bez [...]
[...] jakości trzustkowego (enzymatycznego) rozkładu hydrolizatu białka serwatkowego. Białko serwatkowe to główne białko w ludzkim mleku i ma wyższą jakość (PER) niż kazeina. Zostało naukowo udowodnione, że wiązania peptydowe aminokwasów pochodzących z enzymatycznego (nie kwasowego) rozkładu białka są lepsze niż krystaliczne wolne formy [...]
[...] wiem, że została ona specjalnie po to stworzona, aby zapewnić stały dopływ aminokwasów podczas wielogodzinnego nocnego postu. Głównym składnikiem Night Protein Blend jest kazeina. Kazeina jest wręcz wymarzonym białkiem do konsumpcji przed snem - przypomina sobie przeczytane niedawno informacje. Po jej spożyciu nie występuje bowiem tak szybka [...]
[...] grozi odłożeniem się ich w postaci tkanki tłuszczowej, gdyż nie zostają one zużyte w celach energetycznych (Matarazzo, 2000). Najlepszym źródłem protein przed snem jest kazeina, ponieważ uwalnianie zawartych w niej aminokwasów trwa znacznie dłużej. Dzięki temu liczyć możemy na długotrwałe dostarczanie budulca dla mięśni podczas snu. [...]
WSTĘP DO ODŻYWIANIA Zacznijmy od początku.Wiele osób słysząc słowo "DIETA" kojarzy je tylko i wyłącznie z odchudzaniem.Nic bardziej błędnego. Dieta to nic innego niż pewien sposób odżywiania , dostosowany do danej osoby oraz co najważniejsze przystosowany do danych celów.To oznacza , że będąc na "diecie" można przybierać na wadze [...]
[...] laktozy, a spotykane są typy nie zawierające tego cukru w ogóle. Tak niska zawartość tego węglowodanu nie powoduje alergii na mleko. KAZEINA Pozostałe 80% białka w mleku to kazeina, a jej zawartość w mleku waha się najczęściej od 2,3 do 2,6%. Niestety białko to jest znaczniej wolniej przyswajalne niż białka serwatkowe i znajduje dzięki temu [...]
[...] nie jemy węglowodanów. Hamują one wydzielanie hgh, który jest najaktywniejszy nocą. Posiłek na noc powinien składać się więc przede wszystkim z białka wolnowchłanialnego (kazeina) oraz ewentualnie tłuszczu. Posiłek może być więc taki: - ser twarogowy półtłusty (półtłusty jest mniej przetworzony niż chudy, dlatego lepszy będzie) - tran / oliwa [...]
[...] Przyczynę upatruje w tym, że tylko u nielicznych dorosłych następuje właściwy metabolizm protein zawartych w mleku krowim. Podstawową proteiną w krowim mleku jest kazeina. To właśnie na niej opiera się prawidłowa przemiana materii w organizmie zwierzęcia, będąca warunkiem jego zdrowia. Jednakże kazeina nie jest substancją, której [...]
[...] siłowych wynosi od 1,5 do 2,4 g/kg wagi ciała. Nie ma przekonywujących dowodów na to, by wyższe spożycie dało jakiekolwiek korzyści. Które białko jest najlepsze : serwatka, kazeina czy soja ? oczywiście soja zyskuje sobie rosnącą popularność, ale prawdziwy wybór dotyczy tylko dwóch białek : serwatki i kazeiny ( oba występują w mleku i produktach [...]
[...] siłowych wynosi od 1,5 do 2,4 g/kg wagi ciała. Nie ma przekonywujących dowodów na to, by wyższe spożycie dało jakiekolwiek korzyści. Które białko jest najlepsze : serwatka, kazeina czy soja ? oczywiście soja zyskuje sobie rosnącą popularność, ale prawdziwy wybór dotyczy tylko dwóch białek : serwatki i kazeiny ( oba występują w mleku i produktach [...]
[...] oraz kazein, które stworzyły koncept szybkich i wolnych protein. Po tym, białko serwatki zaczęło być znane za swoją zdolność do szybkiego podnoszenia aminokwasów we krwii, a kazeina za swoją zdolność do obniżania wydzielania aminokwasów. Serwatka została typowo anaboliczna, a kazeina antykataboliczna. Mając dane, że 30 g białka serwatki zostaje [...]
Witam wszystkich. Zastanawiam się co mogę zmienić i jak zwiększyć efektywność ćwiczeń ponieważ chodzę regularnie na siłownię 4x w tygodniu trening typu split. Na siłownię uczęszczam od kwietnia 2016r. Pierwsze pół roku skupiłem się na tym żeby więcej biegać złapać trochę kondycji, zrzucić brzuch, poznać sprzęt, przyzwyczaić się do treningu i [...]
[...] obciążać układu pokarmowego jest spożycie koktajli białkowo węglowodanowych . W okresie bez treningu należy się oprzeć na białkach wolno i równomiernie trawionych takich jak kazeina ( mleko i przetwory mleczne, głównie ser) lub z odżywek na kazeinie miraceralnej. W okresie około treningowym ektomorficy powinni unikać tłuszczu gdyż spowalnia on [...]
[...] jest to posiłek przed pracą/szkołą gdzie w okresie dłuższym nie będziemy mogli spożyć wartościowego posiłku to należy skupić się na białko wolno wchłanialnym jakim jest kazeina zawarta w produktach mlecznych. Najwięcej jej się znajduje w serze twarogowym. W okolicach poza treningiem polecam ser twarogowy półtłusty ze względu na mniejsze [...]
[...] nie jemy węglowodanów. Hamują one wydzielanie hgh, który jest najaktywniejszy nocą. Posiłek na noc powinien składać się więc przede wszystkim z białka wolnowchłanialnego (kazeina) oraz ewentualnie tłuszczu. Posiłek może być więc taki: - ser twarogowy półtłusty (półtłusty jest mniej przetworzony niż chudy, dlatego lepszy będzie) - tran / oliwa [...]
[...] Serwatka Mleko krowie, mimo że nie jest produktem wyjątkowo bogatym w białko, stanowi źródło cennych dla zdrowia aminokwasów i peptydów. Główną frakcją białkową mleka jest kazeina, która stanowi około 2,5 g białka z całkowitej zawartości białka wynoszącej około 3,2 g. Białek serwatkowych jest w 100 g mleka zaledwie 0,6 g, zatem trudno jest je [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
[...] stosowania carbo lub vitargo, o ile obliczysz najpierw swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Może się okazać, iż masz wielkie braki, jeśli chodzi o proteiny (WPC, WPH, WPI, kazeina, białko jaja, wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk ryby itd.), a z kolei bez trudu pokrywasz zapotrzebowanie na węglowodany. Jeśli chodzi o stosowanie czystej [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]